Novi spisak najvećih poreskih dužnika

Bez autora
Jan 09 2014

Novi spisak najvećih poreskih dužnika i dalje predvode preduzeća namenske industrije, ali i "Simpo" iz Vranja, jer konverzija njegovog duga u imovinu države još nije završena.Poreska uprava objavila je pet spiskova najvećih dužnika, razvrstanih na firme u restrukturiranju, stečaju i likvidaciji, one kojima je privremeno oduzet poreski broj i više od 400 preduzeća koja su aktivna. Ni rekordni izvoz u prošloj godini, vredan 42 miliona dolara, "Zastavu oružje" nije pomerio sa mesta najvećeg poreskog dužnika, sa dugom od gotovo šest i po milijardi dinara.

Novi spisak najvećih poreskih dužnikaNajveći poreski dužnici su "Zastava oružje", "Simpo" iz Vranja i čačanska "Sloboda". Poreska uprava objavila pet spiskova najvećih dužnika, razvrstanih na firme u restrukturiranju, stečaju i likvidaciji, one kojima je privremeno oduzet poreski broj i više od 400 preduzeća koja su aktivna.

Novi spisak najvećih poreskih dužnika i dalje predvode preduzeća namenske industrije, ali i "Simpo" iz Vranja, jer konverzija njegovog duga u imovinu države još nije završena. Poreska uprava objavila je pet spiskova najvećih dužnika, razvrstanih na firme u restrukturiranju, stečaju i likvidaciji, one kojima je privremeno oduzet poreski broj i više od 400 preduzeća koja su aktivna.

Ni rekordni izvoz u prošloj godini, vredan 42 miliona dolara, "Zastavu oružje" nije pomerio sa mesta najvećeg poreskog dužnika, sa dugom od gotovo šest i po milijardi dinara.

U Poslovodstvu kažu da je tom dugu kumovala i država jer im ranijih godina nije prosledila 50 miliona dolara od izvoza. U međuvremenu rasle su kamate i na dug države tom preduzeću i preduzeća prema poreskoj upravi. Rešenje je kažu, potpuno podržavljenje firme.

"Kamata zauzima visok nivo u strukturi tog duga, 50 odsto je kamata jer se radi o dugu iz nekog ranijeg perioda, tako da činimo napore da 2014. Zastava oružje postane profitabilno preduzeće", kaže direktor "Zastave oružje" Rade Gromović.

Među prvih pet dužnika je "Simpo", čiji rok za konverziju duga u vlasništvo države je produžen. Sa više od dve milijarde dinara duga slede "Sloboda" i "Krušik". Nešto manje od njih duguje PTT namenska iz Trstenika.

"Država ne sme da bude glavni generator lošeg upravljanja, najveći dužnik i najveći poverilac. Rešenje je da se u ovoj državi reforme obavljaju simultano, s jedne strane poreska mora da radi svoj posao i ne sme da ima tolerancijau, s druge strane moramo usvojiti razumne zakone", kaže savetnik u Ministarstvu privrede Aleksandar Stevanović.

Utvrđivanje stvarne vrednosti firme i pretvaranje dugova u vlasništvo onih kojima se duguje, jedino je rešenje - smatraju stručnjaci.

Kao i pre tri meseca, na spisku najvećih dužnika ponovo ima državnih institucija. Za Ministarstvo inostranih poslova tada je utvrđeno da je pogrešila njihova administracija. Sada je na tom spisku osvanuo Fond PIO.

"Fond PIO redovno plaća poreze i doprionose i ne bi smeo da se nađe na tom spisku, odgovrno tvrdim da fond PIO nema dugovanja za poreze i doprinose i o tome će mo obavestiti poresku upravu", kaže finansijski direktor PIO fonda Ivan Mimić.

Sva preduzeća sa prošlog spiska, osim onih za koje postoji odluka Vlade o nameri da se njihov dug pretvori u državno vlasništvo, su blokirana.

"To znači da su bili blokirani da ih je nakon nas blokirala banka, da bi preduzeća preživela oni su ušli u taj plan pripreme reorganizacije, gde dug reprogramiraju na pet godina", kaže Rada Kostić iz Poreske uprave.

Više od 90 odsto duznika je u blokadi, zbog čega je Poreska uprava pred kraj godine bila zatrpana zahtevima za odobravanje najdužeg roka za vraćanje dugova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik